2010. június 13., vasárnap

Attendance: Pfalzi köznapló 32

2010-06-13 17:46
Nem akarom, hogy irományom focibloggá változzon, de hát mostanában itt a csapból is ez folyik, magyar lélekkel elképzelhetetlen mértékben. Ma játszik először Németország a VB-n, ennek megfelelően a futballrajongók már tegnap estétől izzítanak a köztereken. Abban a kis parkban is például, amelyre a hálószobám ablaka néz. Éjjel fél kettőkor (ügyelet után) nem nagyon tudtam azonosulni a lelkesedésükkel.

Apropó: ügyelet. Pénteken, a világbajnokság első napján ügyeltem. Biztos voltam benne, és nem is csalódtam: este nyolc és tíz óra között senki, egy lélek sem toppant be lázas-fájós-kiütéses-felfúvódott (stb.) gyermekével az ambulanciára. Meccs volt. Fáterékat egy kisebb tornádó sem tudta volna a tévé elől elmozdítani, nemhogy az ivadék ilyen-olyan nyűge. Mire jó egy foci-VB!

Mikor másnap tapasztalt kollégámnak átadtam az ambulanciát, csak annyit kérdezett: „Ugye, ma nem játszanak a németek?” „Miért”, kérdeztem, „foci-rajongó vagy?” „Nem, csak akkor nem jön a beszívott fiatalság gyomormosásra...”

Ennyit mára a labdarúgás örömeiről. Még esetleg annyit, hogy ma a kórházi menzán a pult mögötti hölgyek fekete-piros-sárga csíkokkal az arcukon mérték a burkolnivalót... Őrület.

Hozzászólások
Pompéry Berlin   2010-06-13 22:34      
Drága Atti,
ami a foci VB-t illeti, minden szórul szóra így igaz. A futballőrület különben idén minden elképzelést felülmúl - szerintem elsősorban kereskedelmi okokból. Képtelenség ez alól kivonni magát a futball iránt nem rajongó polgárnak.
Nálunk, Berlinben még a konzervatív, jobban kereső rétegekre célzó élelmiszerbolt-hálózat, a "Reichelt" is összes munkatársát nemzeti színekbe öltöztette, mi több, a standokon a sajt és felvágott, friss hús, valamint a hal is német trikolorba tekert. Brrrrrrrrrrr! Mintha a magyar nemzeti pártokról vettek volna példát. Ámbár ennek itt nincs semmilyen politikai színezete. Valszínűleg nem a cégvezetőség futbalrajongása miatt van mindez, hanem mert lépést akarnak tartani a Saturn, Mediamarkt és hasonló, proli tömegcikkárudákkal. (De hogy minek?!)
De ha már itt tartunk, engedj meg egy kiigazítást: fekete-vörös-arany - és semmi esetre sem sárga.  Merthogy fekete a múlt, vörös a jelen és arany a jövő. Különben szép ez a jövőbe vetett permanens és többedik generáción keresztül, mit is beszélek, évszázadokon át kiirthatatlan hit.

amadeus   2010-06-14 09:13      
Juditom, ez az 1919-böl a Deutscher Michelnek tulajdonított idézet ma már a fekete múlton kívül nem aktuális. Nem kevesen meg is fordítanák: "arany a múlt, fekete a jövö". A politikailag korrekt indoklás: az alkotmány szerint: Die Bundesflagge ist schwarz-rot-gold.
Lehet, hogy Attendance barátunk titokban azt sajnálja, hogy a VB a magyar válogatott nélkül zajlik? 

 Lepu   2010-06-14 10:31      
Különben is, ha németekkel beszél az ember, akkor arany a múlt, fekete a jelen, és még feketébb a jövö.
  

&&&

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése