2016. július 27., szerda

Bázakerettyétől Amszterdamig - és vissza 3.

Július 26. kedd (később)

Szemmel láthatóan azonban majd‘ mindenki akart - mármint füvet vásárolni. Mi a csekély kivételt képviseltük a fényes délelőtt irdatlan dárdákat pöfékelő átlagemberek között. Ámde, hogy azért mi is kirúgjunk a hámból, lévén Amszterdam, ráadásul a küszöbön áll családunk nyári szenzációja, Áron öcsém sikeres (?) felvételije, mi is betértünk egy boltba, melynek árukészlete magába foglalta a világ szeszesitalválasztékának jelentős hányadát. A patinás polcokon az elképzelhető legváltozatosabb méretű, alakú, színű, és legfőképp tartalmú palackok sorakoztak, kínálva legális, vagy éppen máshol tiltott élvezetüket. Hiszen a holland fővárosban még egy olyan ártatlan (?) termék, mint az alkohol valahogy kapcsolatba kerül a kábítószerrel.
Hölgyeim és Uraim, mivel lehet nagyobb pusztítást elérni, mint a hagyományos kilencven-akárhány százalékos alkohollal? Egyszerű! Áztassunk bele marihuánát! Ha nem elég, tessék a varázsgombás verzió! De itt van az abszintos-kokaleveles vodka is. Döbbenet…

Ennél mi azért szolidabb áruval is beértük A bolt hátsó, efeledett, ritkán látogatott részében hevertek a hagyományos italok. A mi választásunk a jenever nevű italra esett, ami lényegében egy gabonából készített alkoholos ital, egyfajta gin, hagyományosan holland, és egyike a világ legrégebbi italmárkáinak.
Hát, ezzel koccintunk, ha édes öcsémet felveszik az orvosi egyetemre, illetve ebbe fojtjuk bánatunk, ha a gyermek mégsem lesz medikus.

Egy érvényes közhely: Észak Velencéje
Ezek után biciklire szálltunk és továbbálltunk a város lüktető szíve, a Damrak, azaz Dam tér felé.
Namármost.
Míg édesapám e bejegyzés korábbi részében egyetlen kecses mondattal elintézettnek tekintette az egész ‚bicikli‘ témakört, én itt tennék egy-két személyes kiegészítést. Amszterdamban mindenki biciklivel jár. De tényleg, mindenki. Autót csak elvétve lát az ember, mindenhol bicikliút, lapos ország, ideálisnak tűnik a helyzet.
Pedig, ó fájdalom, a valóság ettől igencsak messze van. Adott egy bicikliben enyhén képzett, a sétálást preferáló, békés természetű srác. (Ez lenne az Önök alázatos narrátora.) És őt hirtelen körülveszi az a leírhataatlan, elképzelhetetlen, követhetelen, és mégis valahogy működni látszó TÉBOLY, ami nem más, mint az amszterdami (biciklis) közlekedés. A délolasz kisvárosok közmegegyezésen alapuló közlekedését egy az egyben adaptálta a dicső holland nép, és könnyedén kerekezik az egyik halálközeli élményből a másikba. Baj, az sohasem történik, de turista, ráadásul kerékpárt ki nem állható turista számára az élmény meglehetősen kettős.
Mert lehet, hogy bármelyik pillanat lehet az utolsó (vagy csak így érzed), mégis itt biciklizel Amszterdam szívében a csatornák mentén…

A Dam tér hatalmas, és valóban a Központ: a város nyaraló apraja-nagyja előbb-utóbb ide lyukad ki. A tömeg mögött pedig ott áll a maga tekintélyt parancsoló valójában a Koninklijk Paleis, azaz a királyi palota. A monarchia eme ékes építméne azonban eredetileg nem a királyi család számára épült, a vároháza szerepét töltötte be, s a holland aranykor, a 17. század alapján épült. A király csak később költözhetett be. Egyébként Amszterdamban nem is túl népszerű, s a város emiatt örök rivalizálásban áll Hágával, a királyi fővárossal. A palota azonban mint városháza és mint királyi palota is egyaránt gyönyörű.

A Damon található még a Bijenkorf, azaz méhkaptár nevű bevásárlóközpont. Ez egy 146 éves áruház, és igencsak nívós göncöket talál az ember, mind a hat emeletén. Természetesen egy-két darabnak meglehetősen borsos az ára, de a választék és a minőség, az igazán lenyűgöző. Édesanyám buzgó érdeklődéssel tűnt el az áruhalmok mögött, mi mérsékelt lelkesedéssel követtük. Ez a lelkesedés el is fogyott úgy a harmadik emelet körül. Mikor már az összes selyemnyakkendőt, kasmírsálat, bőrkesztyűt és mandzsettagombot végignéztük, úgy döntöttünk, itt csak akkor vár ránk több móka, ha csinálunk magunknak. Éppen ezért édesapával és két öcsémmel bújócskázni kezdtünk. Elbújni könnyű egy ekkora helyen, no de a sarokba fordulva elszámolni százig úgy, hogy egyetlen segítőkész eladó se jöjjön oda a magában motyogó, behunyt szemű illetőhöz…

A Bijenkorf legfelső emeletén aztán összefutott a család, és az ott található konyhatechnikai bolt megtekintése után egyhangúlag úgy döntött, ideje ebédelni. A légkondicionált épület ajtajain kilépve ismerős ökölként csapódótt arcunkba a ganjaszag, de erre rá se rántva egy pékségbe tértünk.

Valahol a Belvárosban
Az itt elköltött szendvicsből álló ebédünket épp csak egy pillanatra szakította félbe az az apró egér, aki a székeink között surrant. De a szendvics finom volt, így az egérrel sem törődtünk.
A következő célunk a virágpiac, azaz Bloemenmakt volt, ez egy úszó hajókból álló piac, amit ellep a tulipánhagyma. Minden mennyiségben tulipánhagyma, szinte étvágygerjesztően gyönyörű virágokat ígérő fényképekkel. Persze a Növeszd magad! marihuána-készlet itt is megvásárolható. A vrágpiacot szegélyező aprócska boltok egyike felkeltette a figyelmünket. Ez egy távol-keleti orientalista bolt volt, és mivel kisebbik öcsém, Domi, és én magam is eléggé érintettek vagyunk tea-, valamint tibet-buddhizmus témakörökben ide betértünk. Nem is bántuk meg, hogy így tettünk, egy öntöttvas teáskannával, valamint kétféle teakülönlegességgel távoztunk a boltból…

Piacból azonban sosem lehet elég, ezért a hazautat az Albert Cuyp nevét viselő piacon keresztül tettük meg. A bicajokat egy fához lakatoltuk, és szétnéztünk. A turistacsalogató műanyagárut leszámítva igazán érdekes volt a felhozatal. Friss hal, jégen, hihetetlen mennyiség és változatosság. Egy bolt a világ különleges fűszereire koncentrál, némelyiknek a nevét sem hallottam, nemhogy az ízét ismertem volna.

Aprócska boltok, a világ minden tájáról idetelepült küföldiek igényei szerint. Halal húsbolt, afrikai gyümölcsösbolt, indiai zöldségek. Rengeteg ember, és a tömeg feje fölött színes, vidám mintájú afrikai ruhák lebegnek a standokról lógva.

Aznap délután a Cuyp egy másik arcát is megismertük, de erről majd később.
A
Hazatértünk lakóhajónkra, egy kisebb pihenés céljából, már vártak ránk a hideg sörök és a fedélzet. Miközben ott ültünk, a csatorna partján álló platánfára egy zöld (kis sándor) papagáj szállt. Azonnal észrevettük, csalogattuk, azt hittük elszökött, hátha szelíd és odajön. De nem jött, hamar továbbállt. Nekünk is repült el papagájunk, tudjuk, milyen szomorú, együttérzéssel gondoltunk a gazdira.

Azonban nem sokáig ültünk nyugodtan, a békességet élvezve. (Ez a magatartás eléggé jellemző a családra, lásd e komplett blogot…) Nemsokára édesanya, édesapa és én (!) újra biciklire ültünk, és a város csendes lakónegyedein át kerekeztünk.
Nemsokára rábukkantunk a Sarphatiparkra, itt a bicajt letámasztva csatlakoztunk a napfényt és a zöldet (hihi) élvező hollandokhoz.  Itt láttam két totál beszívott ötvenes arcot, akik mesterien frizbiztek egymással. Kanyarban dobták. Lenyűgöző volt.

Hazafelé ismét a Cuypon át bicikliztünk, és azt kellett tapasztalnunk, hogy itt időközben elszabadult a pokol. Az árusok összepakolták motyóikat a holnapi nyitásig, ám vígan hátrahagyták a szemetet. Erre érkezett meg a környék madárvilága, kimazsolázgatni az ehető részeket. A verebek megszokottak itthon is. A galambok láttán szemünk se rebbent. A sirályok csapatai már kissé szokatlanok voltak, ahogy víjjogva csapongtak körülöttünk, az abszolút megdöbbenést azonban azok a szürke gémek keltették, akik a legnagyobb hidegvérrel sétálgattak fel alá, majd vadul nekiestek a zsákoknak. És nem egy vagy kettő volt belőlük. méretre és mennyiségre egy óvodáscsoporthoz hasonlíthatnám őket. Hitchcock mester jutott az eszünkbe…

Hazaértünk, kivágódva a madárfelhőből, hogy megtudjuk,  vajon mi lett az eredmény? Gazdagabb lesz-e valamelyik egyetem egy újabb orvostanhallgatóval, vagy sem… És én ennél a hihetetlen lebegő feszültségnél adom vissza a szót édesapámnak, hogy tovább írja családunk, és középső fiának sorsát, megköszönve figyelmüket:

                                                                              
 Király Márton ( Az Önök Alázatos Narrátora )



Apropó madarak… Kiderült, hogy Amszterdamban csapatostul él a kis sándor papagáj… Nem csoda, hogy nem jött oda hozzánk az a vadállat…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése